Skip to main content

Low coupon bonds verhogen de leningscapaciteit en verbeteren de cashflowpositie van corporaties

Door Jan-Willem Dijkhuis

Gepubliceerd op 13 oktober 2024

Corporaties hanteren vaak een extra buffer boven de minimale ICR. Het gevolg is dat de investeringsruimte van corporaties verder wordt beperkt en het nakomen van de prestatieafspraken onder druk komt te staan.

De kracht van het inzetten van low coupon bonds is dat de ICR niet verder onder druk komt te staan en de LTV ruimte die corporaties hebben beter wordt benut.

Mijn aanbeveling is om met het werkveld een werkgroep te starten om dit stuk financial engineering verder uit te werken zodanig dat het passend is binnen de bestaande wet- en regelgeving en dat ook beleggers hier graag aan meedoen. Ik trek graag die kar en zie reacties graag tegemoet.

* * * * *

Bibliografie

Conijn, J. (2024). Financiële kaders en financiële sturing voor volkshuisvestelijke continuïteit. Financieel Beleid Woningcorporaties (p. 12). Utrecht: Seminars op Maat.

Dijkhuis, J. (2024, januari 30). Financiering woningcorporaties: revival van de klimlening? Opgehaald van LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/financiering-woningcorporaties-revival-van-de-jan-willem-dijkhuis-jwgne/?trackingId=hFutTQesSv2ASX467CLc9g%3D%3D).

Dijkhuis, J.-W. (2024, mei 28). LinkedIn. Opgehaald van Als de Europese Commissie “nee” zegt tegen geborgde leningen voor de middenhuur, hebben we dan een plan B?: https://www.linkedin.com/posts/jan-willem-dijkhuis-0972923_als-de-europese-commissie-nee-zegt-tegen-activity-7201219742819319808-aKvu?utm_source=share&utm_medium=member_desktop


  1. Voor het begrip klimleningen kan ook de term low coupon bond worden gehanteerd, een term die het beter zal doen op internationale kapitaalmarkten. ↩︎